George Banu despre Dan Haulica

1 min read

În 28 iunie 2011, la Universitatea „Sorbonne Nouvelle” din Paris a fost organizată o emoționantă întâlnire omagială pentru unul dintre marii profesori ai acestei instituții. Este vorba despre ilustrul critic de teatru și eseistul GEORGE BANU, personalitate recunoscută în orice loc din lumea teatrului și a culturii mondiale actuale.

Prilejul l-a oferit ziua de naștere a domniei sale. George Banu s-a născut pe 22 iunie 1943 și s-a stabilit la Paris începând cu anul 1973. Autor al unor lucrări de referință în domeniul teatrologiei – Modurile de comunicare teatrală în secolul XX, Roșu și aur, Peter Brook. Spre teatrul formelor simple, Scena supravegheată. De la Shakespeare la Genet, Livada de vișini, teatrul nostru: jurnal de spectator, Actorul pe calea fără de întoarcere, Teatrul memoriei, Repetițiile, Cortina sau fisura lumii, ca și al admirabilului eseu Uitarea, George Banu a primit distincții, titluri, premii, în țară și străinătate. A fost președintele „Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru”, în două legislaturi, ocupând acum locul de președinte de onoare al prestigioasei asociații. Redactor-șef al revistei Alternatives théâtrales, apoi al Revistei Teatrului Național din Paris, al publicațiilor Arta teatrului și Academia experimentală a teatrelor, George Banu reprezintă criticul cel mai avizat și comentatorul cel mai profund al fenomenului teatral universal.

 

Vă oferim spre audiere omagiul adus lui George Banu de un alt ilustru intelectual, regretatul critic de artă Dan Hăulică (1932-2014). Cuvântul a fost difuzat la emisiunea Essentialia din 07 iulie 2011, pe frecvențele postului de Radio România Cultural.

[audiomack background=”1″ src=”https://audiomack.com/embed/song/memorie-culturala/dan-haulica-despre-george-banu-07-07-2011-2″]

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

VIAȚĂ ȘI CĂRȚI: … să reînvăț a citi din plăcere

Next Story

Horia-Roman Patapievici „Misterul poeziei”

Latest from Blog