Ilie Luceac – la Cernăuți

3 mins read

În 5 iunie 2018, s-a împlinit un an de când a plecat dintre noi istoricul cernăuțean ILIE LUCEAC, admirabil om de cultură, apărător al limbii române și al spiritului românesc. În 2014, președintele de atunci al României, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofițer, categoria F – „Promovarea culturii”.

În revista „Glasul Bucovinei”, nr.2-3/2017, al cărui redactor-șef adjunct a fost, Societatea Scriitorilor Cernăuțeni dedica o pagină bogată în note de biografie și de parcurs intelectual acestui mare român de la Cernăuți:

O PIERDERE IRECUPERABILĂ PENTRU CULTURA ROMÂNĂ DIN BUCOVINA

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți anunță cu profundă durere încetarea subită din viață a istoricului și criticului literar Ilie Luceac, membru al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Societății Scriitorilor Bucovineni (Suceava), doctor în istorie, profesor la Institutul Teologic Ortodox din Cernăuți, catedra de Jurnalism și Traducere.

Ilie Luceac s-a născut la 2 iulie 1950 în satul Sinăuții de Jos (fostul Județ Dorohoi), raionul Hliboca, regiunea Cernăuți. După absolvirea școlii de opt ani din satul de baștină studiază la Liceul Pedagogic din Cernăuți (1965-1969), iar în 1974 absolvește Facultatea de Filologie (specialitatea – limba și literatura română) a Universității de Stat din Cernăuți. În 1992 absolvește a doua facultate – cea de istorie a universității cernăuțene.

După absolvirea Facultății de Filologie și satisfacerea serviciului militar în termen ca ofițer, lucrează un timp profesor de limba și literatura română la școala medie nr. 10 din Cernăuți. Mai apoi este angajat ca redactor în redacția emisiuni în limba română a redacției republicane Radio Ucraina Internațional, iar mai târziu se transferă la Liceul Pedagogic din Cernăuți pe postul de profesor de limba și literatura română. În ultimii ani a predat limba latină la Institutul Teologic Ortodox din Cernăuți.

Membru-fondator al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, membru-fondator al Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, redactor-șef adjunct la revista „Glasul Bucovinei”, cercetător științific asociat la Centrul pentru Studierea Problemelor Bucovinei, astăzi Institutul „Bucovina” al Academiei Române din Rădăuți. Autor de manuale pentru școlile cu limba română de predare din Ucraina. A colaborat cu articole și studii la mai multe publicații revistele „Magazin istoric”, „Curierul românesc”, „Glasul Bucovinei”, „Bucovina literară”, „Septentrion literar”, „Candela”, „Limba română”. În anul 2000 editează volumul Familia Hurmuzaki: între ideal și realizare(premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române), în 2007 publică Discursurile lui Eudoxiu Hurmuzaki în Dieta Bucovinei(ediție bilingvă germano-română, trad. textelor din germană de Catrinel Pleșu), iar în 2015 scoate de sub tipar un nou volum de studii despre familia Hurmuzaki – monografia Eudoxiu (Doxaki) Hurmuzaki(1812 – 1874).

Prin trecerea din această lume a scriitorului Ilie Luceac, literatura și cultura română din Bucovina a suferit o pierdere irecuperabilă. Lipsa lui dintre noi se va face simțită nu numai în viața literară, ci și în cea publică și socială, unde discursul lui avea pondere și găsea o rezonanță vie, puternică în inimile și cugetele consângenilor.

În aceste clipe de suferință pentru cei care l-au cunoscut pe scriitorul și omul de știință Ilie Luceac, noi suntem alături de familia și rudele lui îndoliate, exprimându-le sincere condoleanțe și rugându-L pe Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l primească în Împărăția Sa.

Doina Bojescu, Vasile Bâcu, Ștefan Broască, Grigore Crigan, Marin Gherman, Simion Gociu, Mircea Lutic, Dumitru Mintencu, Vasile Tărâțeanu, Gheorghe Ungureanu, Ilie T. Zegrea

 Ilie Luceac la Cernăuți

ILIE LUCEAC, în prim plan, la Cernăuți, cu prieteni din România.

Ascultați vocea celui care a fost ILIE LUCEAC, într-un fragment din conferința „Eudoxiu Hurmuzachi, la izvoarele istoriei românești”, susținută la Putna, în 2012.

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

Cerul fără astre deasupra noastră…

Next Story

VIAȚĂ ȘI CĂRȚI : Încercări poetice

Latest from Blog