Simbolistica crucii

1 min read

În Săptămâna Patimilor, i-am propus ca temă de dezbatere domnului Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, din cadrul Academiei Române, să vorbim despre simbolul cel mai înalt al creștinismului, Crucea, dar din perspectiva materialității ei.

Simbolistica crucii este, cum se știe, inepuizabilă. În ansamblul ei de semnificații, credem că o temă mai puțin abordată a fost chiar aceea a lemnului din care este făcută Crucea.

I-am mărturisit domnului Bogdan Tătaru-Cazaban că am fost și sunt și acum fascinată de miracolul prin care se alcătuiește lemnul: sevele pământului urcă prin vasele fragile ale plantei care va deveni copac sub binecuvântarea luminii divine.

Cum se alcătuiește, așadar, lemnul dur, tare și peren al trunchiului și ramurilor unui arbore? Este o taină. Dintr-un asemenea lemn a fost făcută Crucea pe care Mântuitorul a purtat-o în spate pe drumul Golgotei.

Cum dezvoltă domnul Bogdan Tătaru Cazaban tema propusă?

Îl ascultați cu un fragment dintr-un interviu mai amplu transmis la „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas.

[audiomack background=”1″ src=”https://audiomack.com/embed/song/memorie-culturala/bogdan-tataru-cazaban-lemnul-crucii”]

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

De ce am plecat de acasa?

Next Story

Reflecții de Paști

Latest from Blog