„Ancorele” lui Adrian G. Romila

1 min read

„Mii pustiuri scânteiază sub lumina ta fecioară,

Și câți codri-ascund în umbră strălucire de izvoară!

Peste câte mii de valuri stăpânirea ta străbate, 

Când plutești pe mișcătoarea mărilor singurătate!”

Sunt versuri din „Scrisoarea I”, de Mihai Eminescu. Splendid versul subliniat, asupra căruia s-au oprit atâția eminescologi! 

Pe „mișcătoarea mărilor singurătate” au plutit și plutesc corăbii, vapoare, vase moderne de astăzi. Scriitorul Adrian G. Romila este foarte pasionat de construcția machetelor vechilor ambarcațiuni, pe care le-a studiat în anii Liceului de Marină, absolvit la Constanța. 

Licențiat al Facultății de Litere de la Iași, Adrian G. Romila își distribuie talentul atât în literatura pe tema mării (romanul „Acasă, departe” a fost încununat cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România), cât și în migăloasa construcție a navelor din diferite epoci. 

O expoziție cu cele din urmă – intitulată „Literatura și marea. Câteva corăbii-personaj, construite de scriitorul Adrian G. Romila” – s-a deschis, în iunie, la „Muzeul Național al Marinei” din Constanța și s-a închis pe 14 septembrie 2024. La închiderea expoziției, a avut loc o manifestare la care au participat Andreea Croitoru, expert patrimoniu naval, șef secție „Istoria Marinei” la Muzeul Național al Marinei Române, Comandor Mircea Târhoacă, fost comandat al navei-școală „Mircea”, Comandor Cornel Marius Abagiu, comandat al Colegiului Național Militar „Al. I. Cuza” din Constanța, Prof. dr. Adrian Ilie, director al Colegiului Național Militar „Al I. Cuza” din Constanța și, bineînțeles, autorul expoziției, scriitorul Adrian G. Romila.

Au fost, de asemenea, prezenți numeroși elevi de la Colegiul Național Militar „Al. I. Cuza” și studenți ai Universității Maritime din Constanța, toți în costumele lor „de oraș”, foarte îngrijite, conferindu-le o ținută solemnă, frumoasă. 

Vă invităm să ascultați o secvență de la evenimentul amintit, secvență în care vorbește autorul expoziției, scriitorul Adrian G. Romila. Ea a fost difuzată în emisiunea „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas, în 15 septembrie 2024.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Previous Story

IOAN MOLDOVAN (21.03.1952-07.09.2024)

Latest from Blog

Festival „Aurel Stroe”

Maria Clara Brumariu, nepoata marelui compozitor Aurel Stroe (1932-2008), este organizatoarea Festivalului Internațional „Echoes- Aurel Stroe”.