Zugravul Grigore Popovici

1 min read

Ne bucurăm nespus atunci când aflăm că tineri intelectuali de la noi se dedică studiului istoriei spirituale și culturale românești din veacurile anterioare. Cristina Cojocaru este unul dintre aceștia. Cercetător științific la sectorul „Arte vizuale și Arhitectură. Perioada medievală” din cadrul Institutului de Artă „George Oprescu” al Academiei Române, Cristina Cojocaru și-a susținut teza de doctorat în septembrie 2020, cu tema „Tradiție și modernitate în pictura religioasă ortodoxă din spațiul românesc, de la epoca brâncovenească la perioada contemporană”, coordonată de prof. univ. Ruxandra Demetrescu și prof. univ. Corina Popa. Calificativul obținut a fost summa cum laude.

În prezent, Cristina Cojocaru predă cursuri de „Iconografie comparată a artei medievale” la departamentul „Conservare și Restaurare” al Universității Naționale de Arte  din București.

Cristina Cojocaru a fost invitată la Radio Trinitas, la emisiunea „Revista Culturală Trinitas”, spre a vorbi despre Grigorie Popovici, pictor iconar din veacul al XVIII-lea. Viața și lucrarea iconografică a lui Grigorie Zugravul au constituit obiectul unei cercetări îndelungate ale cărei rezultate au fost publicate în revista „museIKON”, nr. 5/2021. [ Revista este tipărită de Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia, și Centre d’Études Supérieures de Civilisation Médiévale, Poitiers, bilingv engleză-franceză, și poartă subtitlul „A Journal of Religious Art and Culture / Revue d’art et de culture religieuse”].

Vă invităm să urmăriți un fragment din convorbirea amintită.

 

Previous Story

MIRCEA SCARLAT (10.04.1951-18.12.1987)

Next Story

Octavian Paler

Latest from Blog