„Fabrica de fraze. Eminescu în lumea presei”

1 min read

Profesorul universitar IOAN MILICĂ, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, a publicat, în 2023, la Editura Universității din București, volumul cu titlul „Fabrica de fraze. Eminescu în lumea presei”. 

Sintagma „fabrica de fraze” îi aparține lui Eminescu: „ …presa nu-i cu mult mai mult decât o fabrică de fraze cu care fățărnicia omenească îmbracă interese străine de interesul adevărat al poporului.”, scria, în calitatea lui de gazetar, autorul „Luceafărului”. 

Ioan Milică plasează, mai întâi, în contextul epocii, scrisul jurnalistic eminescian, demonstrând, apoi, în capitole precum „Cuvinte electrice”, „Mozaic și basorelief”, „Chipuri de cerneală” etc., că Mihai Eminescu a fost și unul dintre marii profesioniști ai meșteșugului din pagina de ziar. Eminescu avea, în primul rând, fundamentul cultural de excepție, la care se adăugau spiritul critic, responsabilitatea și expresivitatea în alcătuirea textelor publicate în gazete. 

Vă propunem să audiați o primă parte a convorbirii cu domnul IOAN MILICĂ, autorul volumului „Fabrica de fraze. Eminescu în lumea presei”. Secvența a fost difuzată la „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas, duminică 16 iunie 2024.

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

Ecourile Bizanțului – Moștenirea Bizanțului (Partea a II-a)

Next Story

Festival „Aurel Stroe”

Latest from Blog