Dezbaterea „Pledoarie pentru jurnalismul cultural” la Institutul Cultural Român deschide Calendarul internațional al artelor 2025

2 mins read

Institutul Cultural Român vă invită miercuri, 22 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Mare din sediul central (Aleea Alexandru nr. 38), la o dezbatere despre importanța jurnalismului cultural în societatea contemporană.

La manifestare vor participa personalități marcante din domeniu: Bogdan Ghiu, Magdalena Kicińska, Victor Morozov, Alina Purcaru, Bogdan Tănase și Elena Vlădăreanu. 

Odată cu debutul Agendei culturale 2025, Institutul Cultural Român atrage atenția asupra rolului fundamental pe care jurnalismul și jurnalismul cultural îl joacă în societate. 

Prezentul este o vreme a schimbărilor permanente și a provocărilor. În dinamica societății românești, ca și în lumea întreagă, mass-media ocupă un loc fundamental, iar jurnalismul cultural, în diversele lui forme, constituie o componentă necesară, esențială pentru dezvoltarea unei societăți democratice și pentru educație, sub toate aspectele ei. „Pledoarie pentru jurnalismul cultural” își propune să aducă în fața dumneavoastră profesioniști renumiți, reuniți în jurul unor întrebări inevitabile în era social media, cum ar fi: Ce rol (mai) joacă jurnalismul în societatea noastră? Care sunt pericolele cu care se confruntă jurnalismul cultural, așa cum se practică el astăzi? Cum se poate ajunge la un public mai larg?

„O cultură democratică și deschisă este de neconceput fără jurnalism. Ca și alte profesii, jurnalismul cultural internațional suferă transformări istorice, pe care ICR vă invită să le explorăm într-o primă dezbatere, la începutul unei agende extrem de ofertante pentru reprezentarea culturii românești în Europa, Asia și America. Sunt bucuros că alături de invitații prestigioși din România, la Pledoarie pentru jurnalism cultural participă și doamna Magdalena Kicińska, în plin Sezon cultural bilateral România-Polonia”, a declarat Liviu Jicman, președintele ICR.

Sprijinind jurnalismul cultural pe multiple căi, prin acordarea anuală de burse pentru jurnaliști culturali din străinătate, precum și prin colaborarea permanentă cu profesioniști din domeniu la proiecte culturale de o mare varietate –  târguri de carte, festivaluri de film, expoziții, dezbateri, conferințe, concerte etc. –, Institutul Cultural Român vă invită să reflectați asupra importanței misiunii jurnaliștilor culturali, alături de profesioniști precum:

Bogdan Ghiu – nu doar poet, eseist și traducător, ci și jurnalist;

Magdalena Kicińska – scriitoare și jurnalistă din Polonia. Scrie pentru revista Pismo.Opinia, pe care a condus-o în calitate de redactor-șef în perioada 2018-2024. Articolele ei au apărut în numeroase publicații, printre care Polityka, Duży Format, Wysokie obcasy;

Victor Morozov – critic de film;

Alina Purcaru – autoare a mai multor volume premiate și jurnalistă, inițiatoare a mai multor proiecte culturale;

Bogdan Tănase – lector la Facultatea de Litere a Universității din București și publicist;

Elena Vlădăreanu – autoare a mai multor volume de poezie și proză, publicistă și realizatoare radio;

Moderatorul evenimentului va fi Péter Demény, scriitor, poet, traducător și publicist. A tradus în română multe volume semnate de scriitori maghiari, a publicat numeroase materiale în presa de limbă maghiară și română, dovedindu-se un comentator constant al vieții culturale. Din 2023 este redactor-șef al revistei Matca.

Accesul publicului la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

Contact:

Serviciul Promovare și Comunicare 

[email protected]

031 71 00 622

Catalin-Teodor este redactorul-sef al revistei online de jurnalism cultural "Memorie Culturala".
El crede ca fiecare dintre noi putem deveni mai buni in ceea ce facem, in fiecare zi.
De aceea, prin articolele publicate, prin seminariile tinute, prin sfaturile oferite, incearca sa puna in aplicare acest crez.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Previous Story

„Serafim la vedere”

Next Story

Dezbaterea „Pledoarie pentru jurnalismul cultural” la Institutul Cultural Român deschide Calendarul internațional al artelor 2025

Latest from Blog

„Serafim la vedere”

În toamna lui 2024, Ioana Diaconescu, poetă, prozatoare, cercetătoare în Arhivele CNSAS, publicistă, a fost încununată cu

„Cărțile Memoriei”

În 17 decembrie 2024, distinsa doamnă Monica Pillat a susținută o remarcabilă conferință, intitulată „Memoria cărților”,

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.