Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Închidere de stagiune

3 mins read
Filarmonica “George Enescu” și Asociația “Clasic e fantastic” au încheiat stagiunea de concerte 2016-2017 din proiectul Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Aceasta a șaptea stagiune a început în luna octombrier a anului 2016 cu concertul Orchestre inginerilor “Petru Ghengea” codusă de dirijorul Andrei Iliescu.
Au urmat două spectacole (noiembrie) cu opera Motanul încălțat de Cornel Trăilescu, realizate în colaborare cu Universitatea Națională de muzică București. Anul s-a încheiat cu o Lecție de jazz. De iarnă oferită de Irina Sârbu Band. Anul 2017 a început cu un Concert de concerte susținut de elevii Colegiului Național de Arta “Dinu Lipatti” din București, dirijori Nicolae și Andrei Ștefan Racu.
În februarie 2017, proiectul Clasic e fantastic.Cum să înțelegem muzica i-a avut oaspeți pe membrii corului Preludiu și pe dirijorul Voicu Enăcescu, într-un program dedicate vocii umane. În luna martie 2017, Trio Mozaic și actorii Anca Sigartău, Mihai Bisericanu și Sandu Mihai Gruia au spus Povestea soldatului așa cum a scris-o Igor Strawinski pentru ca în aprilie, Orchestra Colegiului de artă “Dinu Lipatti” din București să revină pe scena Sălii Mari a Ateneului Român într-un concert intitulat Șlagărele muzicii simfonice (1).
Stagiunea s-a încheiat în 11 iunie cu un concert-spectacol Clasic e fantastic. Și marii muzicieni au fost copii dedicat copilăriei lui George Enescu și realizat de trupa Clasic e fantastic în colaborare cu Teatrul Odeon. Zece dimineți de duminică în care cca. 7000 copii, părinți și bunici au pășit cu emoție în splendida sală a Ateneuluii Roman – de la a cărei inaugurare în 2018 vom sărbătorii trecerea a 150 de ani! – , s-au familiarizat cu atmosfera de concert, s-au bucurat de frumusețea muzicii clasice și au învățat să o înțeleagă. Numărul crește considerabil dacă îi adăugăm și pe cei care s-au aflat în Sala Mare și în Sala Studio a Teatrului Odeon din București, unde au loc, cu o medie de opt spectacole pe lună, reprezentațiile de teatru și muzică pentru copii Clasic e fantastic. Copilăriile marilor muzicieni.
De asemenea, nu trebuie uitați nici spectatorii care au umplut sălile la reprezentațiile de turneu ale trupei Clasic e fantastic și ne bucurăm mult să putem spune că, în această stagiune am jucat cu bucurie la Ploiești, Brașov, Sibiu, Cluj, Oradea, Timișoara, Piatra Neamț, Târgu Neamț….
Proiectul stagiunii 2017-2017 este gata. Vom începe în 15 octombrie cu un concert susținut de Orchestre inginerilor “Petru Ghengea” codusă de dirijorul Andrei Iliescu și intitulat Șlagărele muzicii simfonice (2); în noiembrie avem oaspeți, formația Lupus dacus care va prezenta un program spectaculos de muzică medievală, cu instrumente și costume de epocă; în lunile decembrie 2017 și februarie 2018 elevii Colegiului Național de Arta “Dinu Lipatti” din București conduși de dirijorii Nicolae și Andrei Ștefan Racu vor susține două concerte iar cel de al doilea are statut de eveniment special căci va marca împlinirea celor 50 de ani de activitate pe care profesorul Nicolae Racu i-a petrecut la pupitrul dirijoral al acestui ansamblu; în ianuarie 2018 pentru concertul Șlagărele muzicii de cameră (1) vom colabora cu Fundatia “Remember Enescu”; în martie am programat o nouă Lectia de jazz cu Irina Sârbu Band; în aprilie am ales să prezentăm o nouă poveste, acum Frumoasa din padurea adormită în colaborare cu formația de suflatori Bucharest Winds; în mai, propunem o Călătorie muzicala în Indonezia si în iunie, copiii se vor putea bucura de spectacolul Rossini și Povestea lui Wilhelm Tell.
Proiectul Clasic e fantastic se susține doar cu ajutorul sponsorilor și al colaboratorilor. De aceea, în semn de recunoștință, la fiecare sfârșit de stagiune, aceștia sunt invitați pe scena din Sala Mare Ateneului Român, prezentați, aplaudați și recompensați cu câte o diplomă care atestă statutul de susținători ai proiectului. Pentru stagiunea care tocmai s-a încheiat, sponsorii și colaboratorii au fost Dacia, Centrul Național de Artă Tinerimea Romană, EY, Schoenherr și Asociații, Generali, Fundația H. Mălineanu, Laboratoarele Remedia, B.Smart Language Center, Corina Alexandrescu/ Be You, Ambasada Elveției și Fondul Cultural Elvețian (Rossini și Povestea lui Wilhelm Tell), Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti (Bartok și Povestea prințului cioplit în lemn). Tuturor, mulțumiri și recunoștință cu speranța că ne vor rămâne alături și pe viitor.
Cristina Sârbu – director de proiect
[email protected]
0722 20 42 63
www.clasicefantastic.ro
Biroul de presă
[email protected]

(preluare Newsletter – Filarmonica George Enescu)

Catalin-Teodor este redactorul-sef al revistei online de jurnalism cultural "Memorie Culturala".
El crede ca fiecare dintre noi putem deveni mai buni in ceea ce facem, in fiecare zi.
De aceea, prin articolele publicate, prin seminariile tinute, prin sfaturile oferite, incearca sa puna in aplicare acest crez.

Previous Story

„La ajutoare!”

Next Story

VIAȚĂ ȘI CĂRȚI : „Primele încercări literare”

Latest from Blog

Festival „Aurel Stroe”

Maria Clara Brumariu, nepoata marelui compozitor Aurel Stroe (1932-2008), este organizatoarea Festivalului Internațional „Echoes- Aurel Stroe”.