Colocviul național „Eugen Lovinescu, Istoria civilizației române moderne – 100”

1 min read

Mai multe instituții reprezentative din spațiul cultural românesc: Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Central Universitară, Facultatea de Litere din București au conlucrat armonios pentru organizarea unui Colocviu național de mare rezonanță, privind împlinirea unui secol de la apariția Istoriei civilizației române moderne (1924-2024), de Eugen Lovinescu. 

Ideea a venit din partea Academiei Române și Colocviul desfășurat în perioada 7-8 noiembrie 2024, la Biblioteca Centrală Universitară, Facultatea de Litere și Muzeul Național al Literaturii Române din București merită toată atenția, întrucât viziunea asupra acestui colocviu nu a constat doar în descrierea operei lovinesciene sau în evocarea autorului ei. Academia Română și-a propus problematizarea temei, care a fost formulată astfel „Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?” Formularea aparține domnului academician Mircea Martin. 

Așadar, putem să fim sau nu de acord cu ideile lovinesciene referitoare la sincronism și mutația valorilor estetice, dar, cum sublinia unul dintre participanții la colocviului amintit, Ovidiu Pecican, trebuie să ținem seama că Lovinescu și-a intitulat lucrarea Istoria civilizației române moderne. Dacă nu aveam, acum 100 de ani, civilizație, Lovinescu n-ar fi întrebuințat vocabula aceasta. Și nici adjectivul modernă, dacă nu eram conectați la modernitate.

În deschiderea Colocviului, domnul academician Mircea Dumitru a schițat câteva elemente de context, pentru a înțelege felul în care Academia Română a gândit această sărbătoare a culturii umaniste naționale. Este și un pretext pentru a revizita această carte fundamentală Istoria civilizației române moderne, apărută în 1924, dar și pentru a reflecta asupra istoriei noastre contemporane, a mai adăugat domnul academician Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române. 

Vă prilejuim audierea unui secvențe din cuvântul domnului acad. Mircea Dumitru, rostit în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din București. Secvența a fost difuzată la emisiunea „Revista Culturală Trinitas” – Radio Trinitas, duminică 10 noiembrie 2024.

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

Premiul „Prințesa de Asturias” pentru Litere 2024

Next Story

Desenul din covor – Moștenirea Bizanțului (partea a V-a)

Latest from Blog

„Serafim la vedere”

În toamna lui 2024, Ioana Diaconescu, poetă, prozatoare, cercetătoare în Arhivele CNSAS, publicistă, a fost încununată cu

„Cărțile Memoriei”

În 17 decembrie 2024, distinsa doamnă Monica Pillat a susținută o remarcabilă conferință, intitulată „Memoria cărților”,

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.