COMUNICAT DE PRESA

2 mins read

Editura CARTEA ROMÂNEASCĂ – administrată de Editura PARALELA 45, vă invită în data de 15 ianuarie 2017, de Ziua Culturii Naționale, la prezentarea noilor colecții ale editurii, a noului site www.cartearomaneasca.ro , precum și la lansarea primelor opt volume apărute în portofoliul ei.

Evenimentul se va desfășura la Botoșani, cinematograful „Unirea”, str. Unirii nr. 4, începând cu ora 17.00, cu ocazia acordării „Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu” pe anul 2016.

Invitați: Nicolae Manolescu, Călin Vlasie, Mihaela Miroiu, Medeea Iancu, Eugen Negrici, Petre Barbu, Marian Ilea, Gellu Dorian, Răzvan Voncu şi Cosmin Perţa.

Evenimentul marchează, de asemenea, preluarea oficială a administrării Editurii CARTEA ROMÂNEASCĂ de către Editura PARALELA 45 în urma hotărârii din 22.09.2016 a Comitetului Director al U.S.R., politica editorială fiind asigurată de către un Consiliu Director format din Nicolae Manolescu, Răzvan Voncu (din partea U.S.R.) și Călin Vlasie (director al Editurii Paralela 45).

Cele opt volume lansate sunt:

  • Matei Vişniec, Opera dramatică, vol. 1-2, Colecţia “Cartea de teatru”;
  • Mihaela Miroiu, Cu mintea mea de femeie, Colecţia “Cartea de memorii”;
  • Medeea Iancu, Delacroix este tabu: suita românească, Colecţia “Cartea de poezie”;
  • Gellu Dorian, Calea de urmat, Colecţia “Cartea de poezie”;
  • Marian Ilea, Grăsane făcând baie cu uşile larg deschise, Colecţia “Cartea de proză”;
  • Petre Barbu, Căţărarea la cer, Colecţia “Cartea de proză”;
  • Eugen Negrici, Expresivitatea involuntară, Colecţia “Cărţi fundamentale”.

Reînființată în 1970, după mai mult de două decenii de întrerupere, ca editură a Uniunii Scriitorilor din România, sub direcția lui Marin Preda, Cartea românească începe, iată, în 2017, o nouă viață, sub direcția lui Călin Vlasie și în administrarea Editurii Paralela 45. Este una din cele mai vechi edituri din țara noastră. Și totodată cea mai apreciată casă a cărții românești, după cum o arată, de altfel, numele. I-a publicat de-a lungul timpului pe toți marii scriitori români din secolul XX. Nicio altă editură nu se poate lăuda cu palmaresul ei. La început de viață nouă, îi urăm succes în promovarea operelor de valoare din repertoriul național.”
Nicolae Manolescu,
Președintele Uniunii Scriitorilor din România

Vreau să administrez o editură a scriitorilor puternică, autonomă ca structură, care să respecte linia editorială inițiată de Marin Preda în 1970, de a publica cu precădere scriitorii români consacrați și debutanți, la care se va adăuga dezideratul inițial împărtășit de fondatorii editurii, acela de a tipări cărți ieftine cu conținut literar și științific, ale autorilor români și străini, cărți care să contribuie atât la propagarea culturii, cât și la stimularea lecturii în rândul tinerilor.
<Cultură prin continuitate!> – acesta este sloganul Editurii Cartea Românească de la 1 ianuarie 2017
.”
Călin Vlasie,
Director Editura Paralela 45 și Editura Cartea Românească

Catalin-Teodor este redactorul-sef al revistei online de jurnalism cultural "Memorie Culturala".
El crede ca fiecare dintre noi putem deveni mai buni in ceea ce facem, in fiecare zi.
De aceea, prin articolele publicate, prin seminariile tinute, prin sfaturile oferite, incearca sa puna in aplicare acest crez.

Previous Story

Concert de Ziua Culturii Nationale la Filarmonica „George Enescu”/ Ateneul Roman

Next Story

Eliberarea modelelor

Latest from Blog

„Serafim la vedere”

În toamna lui 2024, Ioana Diaconescu, poetă, prozatoare, cercetătoare în Arhivele CNSAS, publicistă, a fost încununată cu

„Cărțile Memoriei”

În 17 decembrie 2024, distinsa doamnă Monica Pillat a susținută o remarcabilă conferință, intitulată „Memoria cărților”,

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.