La mulți ani, Mircea Carp!

2 mins read

„Faptul că împlinește 100 de ani este o victorie!” a exclamat, cu participarea inteligentă și entuziastă cunoscută, distinsa doamnă Ana Blandiana, la seara aniversară „Mircea Carp la 100 de ani”. Întâlnirea a fost organizată de Fundația Culturală Memoria și Fundația Academia Civică, pe 26 ianuarie 2023, la sediul din București al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

Alături de doamna Ana Blandiana au fost invitați să vorbească: dr. Nicolae Constantinescu-președinte al Fundației Culturale Memoria, istoricul Dinu Zamfirescu, Veronica Nanu-cercetător IICCMER, prof. univ. Doru Tompea, istoricul Filip-Lucian Iorga și jurnalista și scriitoarea Marilena Rotaru. Întâlnirea a fost moderată de Cosmin Budeancă, director general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Au fost lansate volumele „Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!” și „Mircea Carp. Un veac dăruit țării”, publicate de Editura Fundației Culturale Memoria.

Mircea Carp s-a născut la Gherla, în 28 ianuarie 1923. Ascendența lui are două ramuri: prin mamă, în familia Lascăr Catargi, iar pe linia tatălui, în familia Carp. Este nepot al criticului literar Garabet Ibrăileanu. În Războiul al doilea Mondial, Mircea Carp a luptat ca ofițer și a fost rănit. După război, regimul comunist instalat în România îl exclude din armată și îl supune terorii din închisorile politice. Reușește să plece clandestin din țară, în 1948, refugiindu-se în Statele Unite ale Americii, unde a devenit șeful Serviciului românesc al postului Vocea Americii. Din 1978, îl regăsim pe Mircea Carp la postul de Radio Europa Liberă. În 1995, se retrage la pensie. Trăiește în Germania, la München.

Participanții la evenimentul aniversar dedicat lui Mircea Carp au recompus traiectoria lui de viață și personalitatea jurnalistului.

„Este ceva în noi care nu admite compromisul în privința moralității. Acesta este mesajul extraordinar transmis de Mircea Carp la Vocea Americii și la Europa Liberă nouă, celor rămași în țară, care nu puteam exprima ceea ce gândeam” a evidențiat dr. Nicolae Constantinescu, directorul Fundației Culturale Memoria.

„Am învățat, de la Mircea Carp, noblețea vremurilor trecute. Mircea Carp își iubea țara, avea umor, dar și o mare capacitate de lucru și o bună colaborare cu oamenii.” a fost mărturia Veronicăi Nanu, cea care a îngrijit, alături de Florica Dobre, volumul „Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!”

Despre primul reportaj pe care l-a făcut la Europa liberă, în 1990, a vorbit Marilena Rotaru.

Cel mai tânăr participant la masa rotundă „Mircea Carp la 100 de ani”, istoricul Filip-Lucian Iorga, a menționat că Mircea Carp este un aristocrat român, un boier. „Boieria este, până la urmă, o opțiune de destin. Poți să activezi această boierie sau poți s-o lași adormită.” Mircea Carp a optat pentru prima variantă. Dar cum? Ei bine, cu un curaj lucid: „Doamne, ajută-mă să am mintea limpede!” – se ruga Mircea Carp, când a reușit să fugă din țară. Și a rămas cu mintea limpede.

Vă propunem să ascultați cuvântul lui FILIP-LUCIAN IORGA, difuzat la Radio Trinitas, în emisiunea „Revista Culturală Trinitas”.

Catalin-Teodor este redactorul-sef al revistei online de jurnalism cultural "Memorie Culturala".
El crede ca fiecare dintre noi putem deveni mai buni in ceea ce facem, in fiecare zi.
De aceea, prin articolele publicate, prin seminariile tinute, prin sfaturile oferite, incearca sa puna in aplicare acest crez.

Previous Story

Andreea Răsuceanu – Premiul Academiei Române

Next Story

George Banu (22.06.1943-21.01.2023)

Latest from Blog

„Serafim la vedere”

În toamna lui 2024, Ioana Diaconescu, poetă, prozatoare, cercetătoare în Arhivele CNSAS, publicistă, a fost încununată cu

„Cărțile Memoriei”

În 17 decembrie 2024, distinsa doamnă Monica Pillat a susținută o remarcabilă conferință, intitulată „Memoria cărților”,

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.