VALENTINA RUSU-CIOBANU A ÎMPLINIT 100 DE ANI

1 min read

Pe 28 octombrie 2020, una dintre cele mai valoroase pictorițe din arta românească contemporană, Valentina Rusu-Ciobanu, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Artista s-a născut la Chișinău, în 1920, în România întregită, începându-și studiile la Academia de arte plastice de la Iași, la clasa lui Jean Cosmovici, asistat de Corneliu Baba, și finalizându-le în orașul natal, sub îndrumarea lui Ivan Hazov.

În iunie 2020, Președintele României, Klaus Johannis, a decorat-o pe Valentina Rusu-Ciobanu cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofițer.

Muzeul Național de Artă al Moldovei (Chișinău) și Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu) găzduiesc, în același timp, expoziții cu lucrări de Valentina Rusu-Ciobanu, lucrări revelatoare pentru arta de portretist și pentru rafinamentul stilistic al pictoriței dovedit în toată opera sa.

Vă invităm să ascultați o convorbire despre Valentina Rusu-Ciobanu, purtată cu un alt talentat artist plastic român de la Chișinău, domnul TUDOR ZBÂRNEA, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei. Tudor Zbârnea conturează un portret al pictoriței centenare, îmbinând datele biografice cu considerațiile critice asupra tablourilor expuse în cele două expoziții amintite.

Interviul a fost difuzat la emisiunea „Revista Culturală Trinitas” de duminică, 8 noiembrie 2020, pe postul Radio Trinitas.

[audiomack background=”1″ src=”https://audiomack.com/embed/song/memorie-culturala/tudor-zbarnea-exp-valentina-rusu-ciobanu-100-ani”]

 

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

Constantin Noica – Mircea Vulcănescu

Next Story

Colegul de bancă…

Latest from Blog

„Serafim la vedere”

În toamna lui 2024, Ioana Diaconescu, poetă, prozatoare, cercetătoare în Arhivele CNSAS, publicistă, a fost încununată cu

„Cărțile Memoriei”

În 17 decembrie 2024, distinsa doamnă Monica Pillat a susținută o remarcabilă conferință, intitulată „Memoria cărților”,

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.