15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale

1 min read

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale începe să devină tradiție. Forța ideii propuse, în 2011, de Academia Română, a venit, în mod cert, de la ziua de naștere – 15 ianuarie – a poetului eponim al literaturii române, Mihai Eminescu.

În fiecare an, de ziua lui Eminescu, manifestările organizate de marile instituții românești de cultură au drept ax conștientizarea unității spiritului românesc și a valorilor lui. Sigur, această conștiință vine din partea intelectualilor cu știință de carte, dar ei pot face ca rezonanța ideii să pătrundă și în masa critică a românilor din țară și din diaspora, generând, poate, îndemnul de a învăța, de a asimila conținuturile culturii românești din diferite domenii, în alte cuvinte, de a ști care sunt vârfurile creației artistice, literare, științifice ale culturii naționale. 

O misiune specială, în acest sens, o are cel mai înalt for cultural, și anume Academia Română. De aici vine tonul, cum se spune, de aici – direcția, calea pe care ar trebui să le urmăm. 

Ca atare, i-am solicitat domnului academician IOAN-AUREL POP, Președintele Academiei Române, un interviu, în preziua manifestărilor de 15 ianuarie, organizate de această instituție de primă referință în viața culturală românească. Vă oferim, spre audiție, acest interviu, difuzat la Radio Trinitas, în emisiunea „Revista Culturală Trinitas”, în data de 14 ianuarie 2024. Veți constata, credem, verbul limpede și curat al domnului academician IOAN-AUREL POP, cu privire la istoria, arta, cultura și spiritualitatea românilor, expresia unui atașament profund față de marile personalități românești și, mai ales, gândirea intelectualului cu multă știință de carte și cu înțelegerea adâncă a fenomenului cultural românesc.

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

Distincție la Chișinău

Next Story

Sincronizare și discernământ

Latest from Blog

„Serafim la vedere”

În toamna lui 2024, Ioana Diaconescu, poetă, prozatoare, cercetătoare în Arhivele CNSAS, publicistă, a fost încununată cu

„Cărțile Memoriei”

În 17 decembrie 2024, distinsa doamnă Monica Pillat a susținută o remarcabilă conferință, intitulată „Memoria cărților”,

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.