S-au împlinit 90 de ani de la nașterea criticului de artă DAN HĂULICĂ (1932-2014), președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă, profesor universitar la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, membru al Academiei Române, ambasador al României la UNESCO, artizanul revistei „Secolul 20”.
Fundația „Credință și Creație. Maica Benedicta” – inițiată de domnul Dan Hăulică împreună cu Arhimandrit Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna – a hotărât ca 2022 să fie „Anul Dan Hăulică”.
Un prim eveniment al „Anului Dan Hăulică”, organizat sub egida Academiei Române, chiar de ziua nașterii criticului de artă – 7 februarie –, s-a constituit într-o expoziție de artă plastică, „In memoriam Dan Hăulică”, la Biblioteca Academiei din București. Au expus lucrări artiști vizuali descoperiți sau promovați de cel care a fost președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă. A prezentat expoziția criticul de artă Doina Mândru. A urmat o sesiune de „Evocări și amintiri cu și despre Dan Hăulică”, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” – Biblioteca Academiei Române. Trinitas TV a realizat un film-document despre acest eveniment (filmul poate fi vizionat aici https://www.youtube.com/watch?v=sqNjAuO0BSY)
O a doua manifestare legată de împlinirea a 90 de ani de la nașterea acad. Dan Hăulică s-a desfășurat la Mănăstirea Putna, în 5 mai 2022, o dată cu vernisajul expoziției
„DURATĂ ROMÂNEASCĂ: LIBERTATE Și CONȘTIINȚĂ.
IN MEMORIAM DAN HĂULICĂ”,
expoziție curatoriată de criticul de artă Oliv Mircea. Cele peste o sută de lucrări provin, în amrea lor majoritate, din „Colecția Dr. Sorin Costina” și poartă semnătura unor artiști plastici afini lui Dan Hăulică: Paul Gherasim, Horia Bernea, Alexandru Antonescu, Gheorghe Berindei, Ștefan Bertalan, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Marin Gherasim, Gheorghe Ilea, Matei Lăzărescu, Marcel Lupșe, Christian Paraschiv, Ion Nicodim, Paul Neagu, Simion Crăciun, Horea Paștina, George Mircea, Teodor Rusu, Mihai Sârbulescu, Ștefan Sevastre, Vasile Varga, Dacian Andoni, Traian Cherecheș, Silvia Radu, Vasile Gorduz. (Expoziția va putea fi vizitată, în Sala „Dan Hăulică”, până pe 5 octombrie 2022.)
După vernisajul din Galeria de artă a „Centrului Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” a urmat o deosebit de caldă și substanțială sesiune de evocări privind personalitatea eruditului critic de artă Dan Hăulică, sesiune moderată cu har de Părintele Arhimandrit Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna.
De la această întâlnire, care a avut loc în sala de conferințe a Centrului Cultural amintit, vă oferim un fragment din cuvântul doamnei Ioana Beldiman, istoric de artă și profesor universitar la Universitatea Națională de Arte, București. Doamna profesor Ioana Beldiman își amintește de anii studenției, călăuziți de profesor universitar Dan Hăulică. Fragmentul a fost difuzat la emisiunea „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas.