În 22 decembrie 2024, a trecut la cele veșnice marele nostru lingvist Alexandru Niculescu, la vârsta de 96 de ani. A făcut studiile filologice la București și a rămas la Catedra de Istoria Limbii române a lui Alexandru Rosetti, alegând romanistica drept domeniu de cercetare. A predat lingvistică romanică mai multor serii de studenți la Filologie. În 1980, este profesor asociat la Universitatea Sorbona IV. A rămas în străinătate, ca lector de limba română, în multe universități din Germania, Austria, Italia, Franța. S-a stabilit, în ultimă instanță, la Paris. Una dintre cărțile lui, „Peregrinări universitare europene” (2010), îi ilustrează autobiografia.
Alexandru Niculescu a înțeles lingvistica dintr-o perspectivă cuprinzătoare, trimițând la diverse alte sfere ale cunoașterii, de la istorie și etnografie până la teologie. În 2017, publică un volum impresionant, intitulat „Creștinismul românesc. Studii istorico-filologice”, la editura Spandugino, în condiții grafice deosebite. Am realizat, atunci, o ediție a „Revistei Culturale Trinitas”, la Radio Trinitas, consacrată acestui eveniment.
Vă oferim o secvență cu vocea regretatului Alexandru Niculescu, sintetizând temele cărții, secvență difuzată duminică, 2 februarie 2025, la „Revista Culturală Trinitas”.