Capitala Austriei, Viena, a fost pentru mulți intelectuali, artiști, filosofi, oameni de știință români, centrul alcătuirii unei forma mentis, lărgind-o pe aceea cu care plecau din țară. Printre artiștii care au studiat în capitala austriacă se numără și bucovineanul Ciprian Porumbescu, „o personalitate iconică a culturii române”, cum spune domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena.
Recent, în 30 iulie, în sala Musikverein din Viena, Sala de Aur din care se transmit concertele de Anul Nou, s-a desfășurat spectacolul cu opereta „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, omagiindu-l astfel la 170 de ani de la naștere și 140 de ani de la moarte. A venit pe lume în 1853 și a murit în 1883. Într-o viață scurtă, de numai trei decenii, Ciprian Porumbescu a lăsat muzicii românești melodioasa „Baladă pentru vioară”, opereta „Crai Nou” și multe alte lucrări de sorginte bisericească sau laică.
În privința concertului din capitala Austriei, i-am solicitat Excelenței Sale, domnului Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, un scurt interviu. Dialogul a fost difuzat la emisiunea „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas, 6 august 2023.