Divinul critic

în Ancore contemporane Autor:

Cât de importante sunt instituțiile într-o cultură reprezintă un postulat, o axiomă! Instituțiile și institutele ordonează viața culturală și conferă valorilor recunoașterea lor de către marele public.

Un eveniment de mare anvergură s-a desfășurat, în 30 ianuarie 2020, în Aula Academiei Române. Este vorba despre sărbătorirea a 70 de ani de la înființarea Institutului de Istorie și Teorie literară „G. Călinescu”. Primul director al Institutului a fost „divinul critic” – așa cum este numit George Călinescu. Instituția este condusă astăzi de acad. Eugen Simion.

În deschiderea festivității, din Aula Academiei, domnul acad. IOAN-AUREL POP, președintele înaltului for, a elogiat „munca de erudiție, de acribie și de promovare a culturii scrise din patrimoniul poporului român”, muncă ce reprezintă marca Institutului sărbătorit.

Ascultați în întregime rostirea domnului acad. Ioan-Aurel Pop

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.