Traian Cherecheș – un talent de anvergură

1 min read

Născut la București, în 1989, TRAIAN CHERECHEȘ urmează cursurile Universității din Lancaster, Marea Britanie, și ale Universității Naționale de Artă din București (2008-2012).

Ilustrul critic de artă Dan Hăulică (1932-2014) îl descoperă ca pictor, afirmând despre Traian Cherecheș că este: „un talent de anvergură … cu un parcurs riguros, în fruntea seriei sale de la Academia de Arte Plastice, Secția Pictură. Ceea ce m-a izbit la el era o fervoare de nimic ostoită. O trepidație care-și fixa obstacole pe măsură, o zvâcnire a explorării rămânând vitală și cînd părea dilatat ambițioasă întruchipau, într-adevăr, o natură făcută pentru a picta.”

Între 2011-2019, Traian Cherecheș deschide expoziții personale la București, Timișoara și Putna și participă la expoziții colective din Iași, Cluj-Napoca, București. Devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Între 2016-2019, Traian Cherecheș se află la Paris, lucrând intens în atelierul deschis acolo. Este selectat, cu două lucrări, pentru prestigiosul Salon de Montrouge, mai 2019. Iată ce scrie, cu acest prilej, Sarah Ihler-Meyer: „Tout en creux et reliefs, ces « sculptures- peintures » d’aspects organiques et synthétiques, charnels et mécaniques captivent le regard qui s’y plonge et s’y perd dans une confusion des échelles, entre microcosme et macrocosme, faisant le lien entre réalités terrestres et cosmiques.”

Roata Soarelui
Traian Cherecheș – Roata Soarelui

Este primit ca membru în Asociația Maison des Artistes, Franța.

Reîntors la București, Traian Cherecheș își deschide transdisciplinar orizontul plastic, așa cum veți afla din interviul de la această rubrică a site-ului nostru, interviu difuzat la emisiunea „Revista Culturală Trinitas” (Radio Trinitas), din 26 ianuarie 2020.

[audiomack background=”1″ src=”https://audiomack.com/embed/song/memorie-culturala/traian-chereches”]

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

Mostenirea Eminesciana

Next Story

Divinul critic

Latest from Blog