Generația ’60 în literatura română

1 min read

Nu știm după ce criterii apar și se afirmă, în literatura română, marile ei generații. Poate rămâne o parte de taină, poate explicațiile se sprijină și pe argumentele continuității cel puțin a unui filon care este cel al limbii române. Oricum, ajungem să vorbim cu domnul profesor Nicolae Manolescu, autorul „Istoriei critice a literaturii române”, despre generația anilor ’60 ai secolului XX.

Capitolul dedicat acestei generații, în impresionantul volum amintit, poartă titlul „Noua literatură. Generația ’60”. „O dată cu deceniul al șaptelea, scrie domnul Nicolae Manolescu, peisajul literar românesc se schimbă.”

Ce anume a contribuit la această schimbare? Ce îi conferă unei generații biologice puterea de a fi o generație culturală? „Generația ’60 a avut o șansă istorică. Și, spre meritul ei, cum spune domnul Nicolae Manolescu, a știut să o joace?”

Sunt foarte multe întrebări la care domnul profesor a răspuns într-un amplu interviu, pe care îl vom prezenta în trei episoade.

Astăzi urmăriți prima parte a convorbirii cu domnul Nicolae Manolescu despre generația literară ’60.

[audiomack background=”1″ src=”https://audiomack.com/embed/song/memorie-culturala/manolescu-privire-generala-generatia-60-1″]

 

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

Marin Preda – 40 de ani de la moarte

Next Story

SILVIA RADU – 85

Latest from Blog

„OMUL FĂRĂ MEMORIE”

La Galeria Romană din București, este deschisă, între 6-29 februarie 2024,expoziția cu titlul „Omul fără memorie”.

Cinematograful gol

La prestigioasa editură Spandugino, a apărut, în seria de autor Daniel Cristea-Enache, volumul cu titlul „Cinematograful