SILVIA RADU – 85

2 mins read

Sculptorița „Grădinii cu îngeri”, SILVIA RADU a împlinit, în 30 iunie 2020, 85 de ani. O dată cu urările de viață lungă, îmbelșugată lăuntric și rodnică în creația artistică, îi aducem și omagiul nostru de suflet.

În 2014, prin osârdia frumoasă a domnului Adrian Alui Gheorghe, pe atunci vrednic director al Bibliotecii „G. T. Kirileanu” din Piatra Neamț, s-a deschis, în incinta bibliotecii, o splendidă expoziție cu lucrările Silviei Radu. Iată un fragment din rostirea autoarei, la această expoziție, fragment difuzat la „Revista Culturală Trinitas” – Radio Trinitas.

 

[audiomack background=”1″ src=”https://audiomack.com/embed/song/memorie-culturala/silvia-radu-audio-piatra-neamt”]

 

Personalități precum cea a doamnei SILVIA RADU sunt rare. Numele Silvia Radu rezonează în mintea și inima noastră nu doar prin valoroasa operă artistică – sculptură, pictură, desen –, ci, împletită strâns cu aceasta, prin credința ei nestrămutată în Ortodoxie. Silvia Radu este artistul plastic mărturisitor, în orice loc și în orice clipă, al credinței fără rest. Lucrările artistei nu pot fi receptate în esența lor, dacă ignorăm dimensiunea ei lăuntrică, legată de Cer și de Dumnezeu (în cele trei ipostasuri). Forța ființei și artei ei de acolo vine. Directețea cu care își exprimă credința, dar și impresia despre un om, o operă, un eveniment, un fapt îi conferă acea autenticitate pe care nu o întâlnim prea frecvent în lumea noastră de astăzi, lume deja numită a fake-news.

Doamna Silvia Radu are fermitatea artistului apărător al adevărului, limbii, culturii și spiritualității neamului său.

Ivită pe lume la 30 iunie 1935, în satul Pătroaia, județul Dâmbovița, din părinți intelectuali, Silvia Radu a fost sărbătorită, de comunitatea prietenilor artiști și a celor de suflet, chiar de ziua nașterii, la împlinirea vârstei de 85 de ani, în atelierul mult iubit al ei și al regretatului soț – sculptorul Vasile Gorduz.

Frumoasă, ca totdeauna, de o noblețe autentică și nu făcută a făpturii ei, a chipului, a întregii înfățișări, Silvia Radu se identifica pur și simplu cu atmosfera atelierului din Strada Pangratti din București, atmosferă în care pogoară, parcă la chemarea ei, Duhul Sfânt.

Silvia Radu a absolvit Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București, în 1960, fiind apoi prezentă la numeroase expoziții de grup, în țară și străinătate. Expozițiile personale au fost multe și recompensate cu premii importante, culminând cu Marele Premiu „Prometheus”, pentru Opera Omnia, împreună cu Vasile Gorduz, premiu înmânat, în 2003, de domnul Andrei Pleșu. Cu banii de la acest premiu, Silvia Radu și Vasile Gorduz au construit Biserica de la Vama Veche. Iar la Pătroaia, în satul natal, sculptorița a dorit să se ridice Mănăstirea Pătroaia, cu mult efort și cu deosebită strădanie.

Câteva lucrări monumentale care poartă semnătura Silviei Radu sunt deja cunoscute:

  • „Legenda Meșterului Manole” (piatră) – Parcul Herăstrău;
  • „Neptun” (marmură) – Stațiunea Neptun;
  • „Statuie comemorativă pentru eroii neamului” (marmură)– satul Potlogeni;
  • „Statuia Sfântului Gheorghe” – Piața „Sfântul Gheorghe”, Timișoara;
  • „Grădina cu îngeri” – seria îngerilor sculptați „ca întrupare de cuget și de inimă” (Dan Hăulică).

Un album cu reproduceri ale lucrărilor de sculptură și pictură din creația Silviei Radu a fost editat de Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”, în 2015, cu texte semnate de Doina Mândru, Dan Hăulică, Mircea Oliv, Pavel Șușară, Sorin Dumitrescu.

„La Mulți ani!”, doamnă Silvia Radu! Bunul Dumnezeu să vă dea sănătate! Iar noi să vă regăsim în atelierul dumneavoastră, punând culori pe pânză, modelând îngeri sau conturând cu creionul chipuri dragi!

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

Generația ’60 în literatura română

Next Story

Constantin Noica – Mircea Vulcănescu

Latest from Blog