Ion Caramitru în rolurile Hamlet (1964), Eduard al III-lea (2008), Shylock (2019)

Ion Caramitru – premiat post-mortem 

1 min read

La Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, într-un cadru festiv, Premiul Criticii a fost decernat, post-mortem, lui Ion Caramitru , actorul care a marcat teatrul românesc, la cota cea mai înaltă în ultimele decenii, prin rolurile shakespeariene antologice, printre care: Hamlet, Romeo, Eduard al III-lea, Macbeth, Prospero, Shylock.

Premiul a fost acordat de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru – secția Teatrologie, în parteneriat cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru.

Laudatio a fost rostit de Ludmila Patlanjoglupreședinte onorific al AICTTeatrologie. George Banu – președinte de onoare AICT şi Jeffrey Eric Jenkinspreședinte AICT au rostit cuvinte de evocare a marelui actor și de susținere a distincției post-mortem.

Distincția a constat într-o diplomă şi un dar prețios de la Muntele Athos – Icoana Maicii Domnului „Pantanassa (Împărăteasa tuturor).

L-am rugat pe domnul George Banu, președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de teatru, o scurtă convorbire pe tema acestui premiu acordat post-mortem lui Ion Caramitru, actorul pe care George Banu îl consideră „shakespearian prin excelență”. Interviul a fost difuzat la „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas, din 5 iunie 2022.

 

 

 

Previous Story

Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC

Next Story

Sensurile cioraniene ale afuriseniei

Latest from Blog