OM CÂINE

1 min read

Astăzi vă invităm în lumea cinematografiei!

Prefațăm această invitație cu un citat din „Jurnal filosofic” de Constantin Noica: 

„Am rămas față în față, încordați, cu ochii țintă unul la altul, trași parcă de firul acesta întins care ne lega privirile, el câinele și eu omul. (…) Ceva obscur, ceva originar ne lega într-o asemenea unitate, încât simțeam că suntem, el câinele și eu omul, fețele aceluiași act existențial.

Berdiaev are dreptate: omul poate avea relații metafizice cu câinele.” 

(Constantin Noica, Jurnal filosofic, ediția a III-a, Editura Humanitas, București, 2022, p. 62-63)

Pe 10 mai 2023, în sala mare  a cinematografului Zita Folkets Bio din capitala Suediei, a avut loc premiera filmului românesc „Om câine/ Man and dog” în prezența regizorului Ștefan Constantinescu, a actriței Ofelia Popii și a producătorului suedez Jorgen Andersson de la Casa de producție Doppelganger. Manifestarea a fost organizată de ICR Stockholm, prin neobosita acțiune a Simonei Chițan, coordonatoare de programe a Institutului. 

Filmul lui Ștefan Constantinescu, OM CÂINE, abordează o temă dramatică a zilelor noastre: plecare românilor la muncă, în străinătate, suferințele care se produc în urma fracturilor din familiile acestora. Diluviul uman al emigrației românești, care nu încetează de trei decenii, nu a fost niciodată mai mare în istorie. Filmul este, deopotrivă, o poveste de dragoste, pe punctul de a se surpa prin despărțirea celor doi soți, Nicoleta (Ofelia Popii), rămasă în țară, și Doru (Bogdan Dumitrache). Doru decide să revină în România, mânat de gândurile negre ale unei presupuse trădări a soției sale. Alături de câinele Amza, Doru urmărește să-și confirme bănuielile legate de infidelitatea soției. 

Prin intermediul telefonului de la Stockholm, am stat de vorbă cu regizorul Ștefan Constantinescu, pasionat de film, fotografie și pictură. Vă oferim prima parte a acesteia convorbiri. Menționăm că ea a fost difuzată la Radio Trinitas, în emisiunea „Revista Culturală Trinitas”.

Catalin-Teodor este redactorul-sef al revistei online de jurnalism cultural "Memorie Culturala".
El crede ca fiecare dintre noi putem deveni mai buni in ceea ce facem, in fiecare zi.
De aceea, prin articolele publicate, prin seminariile tinute, prin sfaturile oferite, incearca sa puna in aplicare acest crez.

Previous Story

„Liniștea mântuitoare a privirii”

Next Story

„Acasă, departe”

Latest from Blog

„Serafim la vedere”

În toamna lui 2024, Ioana Diaconescu, poetă, prozatoare, cercetătoare în Arhivele CNSAS, publicistă, a fost încununată cu

„Cărțile Memoriei”

În 17 decembrie 2024, distinsa doamnă Monica Pillat a susținută o remarcabilă conferință, intitulată „Memoria cărților”,

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.