Sensurile cioraniene ale afuriseniei

1 min read

Editura Humanitas a publicat, în 2021, ultima carte scrisă de Emil Cioran în limba română, „Carnetul unui afurisit”. Manuscrisul ei, înregistrat la Biblioteca „Jacques Doucet” din Paris, nu poartă acest titlu, ci este propus de Editura Humanitas și de scriitorul Constantin Zaharia, cel care a descoperit textul, l-a transcris, a alcătuit și prefațat volumul și a stabilit notele și variantele.

În prefața cărții, Constantin Zaharia, poate cel mai bun exeget al lui Cioran din vremea noastră, explică și interpretează sensurile cuvântului „afurisit” din titlu, pornind de la etimologia grecească a vocabulei: apo-horizo. „Carnetul unui afurisit” conține „serii de aforisme, sentințe, fragmente și note care se înscriu perfect în orizontul de gândire al lui Cioran.” (Constantin Zaharia)

„Stilist al desperării”, așa cum a fost considerat, Cioran amendează, totuși, nefericirea, amărăciune, insomniile lui, cu umorul și ironia. Aceasta a fost și tema convorbirii cu scriitorul CONSTANTIN ZAHARIA, difuzate la emisiunea „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas, în mai multe episoade. Vă oferim spre audiție episodul din 12 iunie 2022.

Previous Story

Ion Caramitru – premiat post-mortem 

Next Story

Christina Zarifopol-Illias, premiată în postumitate

Latest from Blog

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.