De docta ignoratia

1 min read

Una dintre colecțiile remarcabile ale Editurii Polirom este „Biblioteca Medievală”, inițiată de Alexander Baumgarten, profesor universitar la Facultatea de Filosofie de la Universitatea din Cluj-Napoca. 

Coordonatorul colecției a gândit o întreagă serie de cărți ce alcătuiesc sursele modernității europene, în componentele sale latină, arabă, greacă, ebraică. Asemenea volume de filosofie medievală, mai ales din secolul al XIII-lea, lipseau din corpul culturii noastre, întrucât nu fuseseră transpuse în limba română, decât în foarte mică măsură. 

Amintim primele zece volume ale colecției:

  1. Boethius, Tratate teologice
  2. William Ockham, Despre universalii
  3. Boethius din Dacia, Despre viața filozofului
  4. Toma din Aquino, Despre guvernământ
  5. Pierre Abélard, Comentarii la Porfir
  6. Anselm de Canterbury, Despre libertatea alegerii
  7. ***, Fiziologul latin. R de Fournival, Bestiarul iubirii
  8. Duns Scotus, Despre primul principiu
  9. Toma din Aquino, Despre fiind și esență
  10. Nicolaus Cusanus, De docta ignoratia

Au apărut – din 2003 până în 2019 – 38 de volume, în traducere românească. Se vor adăuga, desigur, și alte titluri în anii ce vor urma.

Întreprinderea întemeietoare a profesorului universitar Alexander Baumgarten merită recunoașterea noastră, specialiști sau nespecialiști în filosofia Evului Mediu european.

Îl ascultăm, la rubrica de astăzi, vorbind despre Nicolaus Cusanus și despre De docta ignoratia, în ediţia bilingvă latină-română, îngrijită de Andrei Bereschi, cel care semnează traducerea, tabelul cronologic, notele și postfața volumului.

[audiomack background=”1″ src=”https://audiomack.com/embed/song/memorie-culturala/alexander-baumgrten-cusanus”]

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

Reflecții de Paști

Next Story

In Memoriam Micaela Ghitescu

Latest from Blog

„Serafim la vedere”

În toamna lui 2024, Ioana Diaconescu, poetă, prozatoare, cercetătoare în Arhivele CNSAS, publicistă, a fost încununată cu

„Cărțile Memoriei”

În 17 decembrie 2024, distinsa doamnă Monica Pillat a susținută o remarcabilă conferință, intitulată „Memoria cărților”,

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.