In memoriam Alex Ștefănescu

1 min read

S-a petrecut din viață, în 25 februarie 2024, criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, la vârsta de 76 de ani. S-a născut în 6 noiembrie 1947, la Lugoj, dar copilăria și adolescența și le-a petrecut în Bucovina, la Suceava, unde se stabilise familia, la Boroaia (Bouroaia, de la „bour”, cum ne explica Alex Ștefănescu) – satul bunicii din partea mamei.

Mama, Florica, a fost profesoară. Tatăl, Alexandru Ștefănescu – inspector financiar. Se născuse în Ținutul Herței, aflat acum în interiorul granițelor altei țări. Privea cu tristețe, departe, spre acest ținut natal românesc, povestea adesea Alex Ștefănescu. 

După absolvirea Facultății de litere de la Universitatea bucureșteană, viitorul scriitor Alex Ștefănescu se îndreaptă, sub îndrumarea magistrului său, Profesor Nicolae Manolescu, spre critică și istorie literară. 

În centrul atâtor cărți publicate de Alex Ștefănescu se află „Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)” și volumele „Eminescu, poem cu poem, la o nouă lectură: antumele și postumele”. Alte scrieri care-i poartă semnătura sunt „Jurnal de critic”, „Între da și nu”, „Dialog în bibliotecă”, „Introducere în opera lui Nichita Stănescu”, „Mesaj către tineri”, „Timp retrăit”, „Pagini despre satul românesc” ș.a.

La Trinitas TV și la Radio Trinitas, Alex Ștefănescu s-a aflat foarte frecvent, la invitația lui Ciprian Olinici, fostul director al celor două instituții, la invitația lui Vasile Bănescu și Mihai Miron. La „Revista Culturală Trinitas”, de la Radio Trinitas, Alex Ștefănescu a susținut, din 2014 până în 2022, rubrici pe teme eminesciene și a acordat interviuri ample. 

Autorul „Istoriei literaturii române contemporane 1941-2000” a fost un spirit cuprinzător și un profund gânditor la înțelesul lucrurilor din lumea în care a trăit. Firea lui solară, bucuria de a-i vedea pe oamenii dragi, generozitatea imensă cu care răspundea oricăror solicitări, atașamentul pentru spiritualitatea românească (și enumerarea dimensiunilor personalității sale poate continua) ni-l fac prezent, participativ, în pofida absenței lui fizice.

Vă oferim spre ascultare o secvență dintr-o convorbire amplă, difuzată în 2017, la emisiunea „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas. 

Catalin-Teodor este redactorul-sef al revistei online de jurnalism cultural "Memorie Culturala".
El crede ca fiecare dintre noi putem deveni mai buni in ceea ce facem, in fiecare zi.
De aceea, prin articolele publicate, prin seminariile tinute, prin sfaturile oferite, incearca sa puna in aplicare acest crez.

Previous Story

Doliu în cultura româneasca. Alex Ștefănescu – „Oamenii care citesc sunt frumoși”

Next Story

„Emil Boșca-Mălin – luptător pentru libertatea ideilor și credințelor sale”

Latest from Blog