Mihai Șora (7.XI.1916 – 25.II.2023)

1 min read

A trecut la viața veșnică cel mai longeviv gânditor din cultura română: MIHAI ȘORA. S-a născut la Ianova, Timiș, în 7 noiembrie 1916, în casa preotului Melentie Șora, ale cărui predici le-a ascultat, săptămână de săptămână, în toată copilăria și adolescența.

După absolvirea Facultății de Litere și Filosofie din București, Mihai Șora primește o bursă din partea Guvernului francez, pentru a-și continua studiile la Sorbona. Tânărul cu un spirit strălucit acceptă bursa numai însoțit de Mariana Klein, care-i devine soție în 1939. Rămân în Franța, la Grenoble, din 1940 până în 1945.

Mihai Șora își susține doctoratul și își publică prima carte Du dialoque interieur. Fragment d’une anthropologie métaphysique, la prestigioasa editură Gallimard din Paris.

Revine în țară în 1948, iar regimul comunist îi blochează întoarcerea la Paris.  Mihai Șora rămâne în România, unde își va continua viața intelectuală. Unul din marile lui proiecte îl reprezintă colecția „Biblioteca pentru toți” de la Editura Minerva, care a hrănit, bogat, intelectuali din generații diferite.

Vă oferim un fragment dintr-o convorbire amplă purtată cu Mihai Șora (avea, atunci, 102 ani!) și Luiza Șora, în 2018, la Radio Trinitas. Convorbirea a fost difuzată în emisiunea „Revista Culturală Trinitas”.

Catalin-Teodor este redactorul-sef al revistei online de jurnalism cultural "Memorie Culturala".
El crede ca fiecare dintre noi putem deveni mai buni in ceea ce facem, in fiecare zi.
De aceea, prin articolele publicate, prin seminariile tinute, prin sfaturile oferite, incearca sa puna in aplicare acest crez.

Previous Story

George Banu (22.06.1943-21.01.2023)

Next Story

„Oriunde te-ai duce, porți țara cu tine.”

Latest from Blog

„Serafim la vedere”

În toamna lui 2024, Ioana Diaconescu, poetă, prozatoare, cercetătoare în Arhivele CNSAS, publicistă, a fost încununată cu

„Cărțile Memoriei”

În 17 decembrie 2024, distinsa doamnă Monica Pillat a susținută o remarcabilă conferință, intitulată „Memoria cărților”,

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.