O MARE EDITOARE: GABRIELA OMĂT

2 mins read

Într-o literatură, dacă nu există ediții critice ale scriitorilor clasici, ale scriitorilor canonici, ea nu poate fi luată în seamă cum se cuvine într-o eventuală istorie a literaturii europene sau a literaturii universale. „De ani buni, în facultățile de Litere nu mai există nicio pregătire specifică pentru editarea de carte, pentru cercetare istoriografică și bibliografică ori studiu de text. …Trebuie să ai vocația și devotamentul Gabrielei Omăt ca să continui a scoate Agendele lovinesciene, scotocind prin biblioteci, arhive și dicționare, pentru un nume, o dată sau un cuvânt.” („România literară” nr. 41/2002, Editorial: Specializări pe cale de dispariție de Nicolae Manolescu).

Gabriela Omăt (1947-2019) a încheiat în 2003 editarea Agendelor lui E. Lovinescu, gest considerat de Nicolae Manolescu „un eveniment editorial rarissim , rod al unui devotament intelectual unic” („România Literară” nr.7/2003, Editorial: „Agendele” lui Lovinescu de Nicolae Manolescu).

Gabriela Omăt s-a născut în 12 mai 1947, la Turnu Măgurele. A absolvit Liceul „Ion Luca Caragiale” din București și a urmat cursurile Facultății de Limba și Literatura Română de la Universitatea din București, universitate unde și-a susținut, de altfel, și doctoratul în științe filologice, în 2015. A lucrat ca redactor la Editura Minerva, între 1970-2001, apoi, în calitate de cercetător științific, la Institutul de Istorie și Teorie literară „G. Călinescu” al Academiei Române, până în 2012. A debutat publicistic în 1969, în revista „România literară”, colaborând, de-a lungul anilor, și la alte publicații: „Echinox”, „Viața Românească”, „Revista de Istorie și Teorie literară”, „Caiete critice”, „Observator Cultural”, „Familia”, „Dilema” ș.a.

Gabriela Omăt

Dar poate cea mai importantă și frumoasă muncă a Gabrielei Omăt a fost aceea a îngrijirii de ediții critice. Va rămâne legendară ediția E. Lovinescu, „Sburătorul”. Agende literare apărută între 1993-2002.

Iordan Datcu scria „După 1990, când s-a putut circula în Europa, Zigu Ornea a propus-o pe Gabriela Omăt, iar Nicolae Manolescu, profesorul universitar căruia Gabriela Omăt îi fusese studentă, a făcut demersuri pe lângă Monica Lovinescu s-o primească la Paris, pentru transcrierea și xeroxarea agendelor lui E. Lovinescu, în vederea tipăririi la București a volumelor, cei doi propunători contând pe competența ei filologică și pe putința ei de a frecventa biblioteci din București și din țară, facilitate pe care n-o avuseseră Oana Orlea și Rodica Iulian, cu care se încercase editarea celor 1500 de pagini ale celor 13 caiete ale lui E. Lovinescu. Gabriela Omăt a xeroxat toate caietele, le-a colaționat și a început, la București, ediția care se intitulează E. Lovinescu, „Sburătorul“. Agende literare, I-VI, prefață de Alexandru George, ediție îngrijită de Monica Lovinescu, Gabriela Omăt, Alexandru George și Margareta Feraru, București, 1993–2002.” („România literară” nr. 43/2019, IN MEMORIAM: Gabriela Omăt, editor și istoric literar de Iordan Datcu)

Am evocat-o pe Gabriela Omăt, la Radio Trinitas, în emisiunea „Revista Culturală Trinitas” din 09 februarie 2020, împreună cu distinsele doamne scriitoare și editoare Gabriela Duda, Magdalena Popescu-Bedrosian, Ada Bittel, Doina Jela și cu domnul Petruș Costea, cercetător la Institutul de Istorie și Teorie literară „G. Călinescu”. De la această masă rotundă, vă invităm să le ascultați, într-un prim episod, pe doamnele Gabriela Duda și Magdalena Popescu-Bedrosian.

[audiomack background=”1″ src=”https://audiomack.com/embed/song/memorie-culturala/gabriela-duda-evocare-gabriela-omat”]

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

Avem libertatea de a alege?

Next Story

„Ai atâtea vieți, câte cărți ai citit.”

Latest from Blog