În 7 mai 2022, s-au împlinit 15 ani de la trecerea în veșnicie a lui Octavian Paler (1926-2007). Născut la Lisa, județul Brașov, Octavian Paler termină, concomitent, Facultatea de Litere și Filosofie și Facultatea de Drept din București (1945-1949). Declină propunerea lui Tudor Vianu de a rămâne la Catedra de Estetică din Universitate. Optează pentru Radiodifuziune și apoi Televiziune, devenind Director General al celei din urmă. Este redactor șef la „România liberă” după 1970. În 1983 este demis din motive politice, iar după 1989 revine la „România liberă”, ca director onorific.
Scriitorul Octavian Paler a publicat un număr impresionant de volume, pe teme de călătorie, de etică și estetică, de mitologie, dar și romane, încununate, multe dintre ele, cu premii importante din partea Academiei Române și Uniunii Scriitorilor din România. Amintim câteva titluri: „Drumuri prin memorie”, „Mitologii subiective”, „Apărarea lui Galilei”, „Scrisori imaginare”, „Caminante”, ”Viața pe un peron”, „Don Quijote în Est”, „Autoportret într-o oglindă spartă”.
În „Convorbiri cu Octavian Paler”, Editura Corint, 2007, criticul literar Daniel Cristea-Enache afirmă: „Într-o epocă a logoreei și grafomaniei, cu atâția analiști improvizați și scriitori închipuiți, acest intelectual strălucit avea darul de a restitui cuvântului gravitatea pierdută și axa lui interioară. Aproape fiecare propoziție scrisă ori rostită de Octavin Paler se întipărea în memorie și conștiință, făcându-te să gândești și să-ți pui întrebări.”
Vă oferim spre audiție un scurt dialog cu Daniel Cristea-Enache, criticul care a comentat și analizat admirabil, în propriile lui cărți, opera unor autori români din toate generațiile veacului anterior. Octavian Paler constituie tema convorbirii difuzate la „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas.