Perpessicius este pseudonimul lui Dumitru Panaitescu, poetul, criticul și istoricul literar, dar, mai ales, editorul cunoscut al lui Eminescu. S-a născut la Brăila, în 1891 și a plecat în veșnicie în 1971 (București).
De unde pseudonimul Perpessicius, cu care semnează prima dată versuri, în revista „Cronica” a lui Gala Galaction?
Ei bine, în Primul Război Mondial, Dumitru Panaitescu este mobilizat și trimis pe frontul din Dobrogea. În octombrie 1916, este rănit la mâna dreaptă, și-și pierde antebrațul. Își va spune Perpessicius, care, în latină, înseamnă „cel copleșit de durere, de suferință”. Dumitru Panaitescu-Perpessicius avea să scrie, de atunci încolo, cu mâna stângă. Și tot de mâna stângă s-a folosit în cercetarea manuscriselor eminesciene, pentru alcătuirea cunoscutei ediții Eminescu.
A fost membru al Academiei Române, director al Bibliotecii Academiei Române, întemeietor al Muzeului Literaturii Române și al revistei „Manuscriptum”.
Despre Perpessicius va fi vorba în convorbirea cu domnul Prof. Nicolae Manolescu, autorul „Istoriei critice a literaturii române”, impresionanta lucrare în care paginile 1160-1164 sunt consacrate acestei personalități a literaturii și culturii române.