Aspecte ale deontologiei culturii la Eugeniu Coșeriu

1 min read

În perioada 20-25 august 2022, s-a desfășurat, la Mănăstirea Putna, colocviul cu tema „Durată românească: libertate și conștiință”, organizat de Fundația „Credință și Creație. Maica Benedicta”. Tema a vizat, în principiu, înțelegerea existenței noastre în orizontul timpului, spațiului, credinței și creației, în percepția libertății de conștiință și a conștiinței de libertate. Conferențiarii invitați – academicieni, profesori universitari, cercetători științifici – au privit din perspective filosofice, teologice, literare, antropologice, istorice etc. problema duratei, a libertății și conștiinței.

În durata românească va rămâne și Eugeniu Coșeriu (1921-2002), unul dintre cei mai mari filosofi ai limbajului din lume. Venit pe lume la Mihăileni, în stânga Prutului, Basarabia, Eugeniu Coșeriu și-a continuat studiile universitare în străinătate, susținând două doctorate, în filologie și filosofie, și a construit o uriașă operă de analiză și gândire a limbii și vorbirii. A publicat numeroase cărți în limbi străine, din care s-au tradus foarte puține în limba română.

Prof. univ. Lucia Cifor – Universitatea „Al. I Cuza”, Iași – a susținut, la Putna, în cadrul Colocviului amintit, conferința cu titlul „Aspecte ale deontologiei culturii la Eugeniu Coșeriu”. Vă invităm să ascultați un prim fragment din această prelegere. Secvența a fost difuzată în emisiunea „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas.

 

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Previous Story

„Prietenul visătorilor și învinșilor”

Next Story

La mulți ani, Alexander Baumgarten!

Latest from Blog