Manuscrisele cioraniene

1 min read

Habent sua fata libelli. Cărțile au soarta lor. Adică, după publicare, se desprind de cel care le-a scris și își urmează propriul drum. Astăzi dictonul latin comportă și alte note de comentariu, mai ales cea despre marketingul cărții, dar nu insistăm aici. Altceva dorim să adăugăm aici. Dictonul Habent sua fata libelli își prelungește semnificația, uneori, pe verticală, în jos, în timp, înainte de apariția cărții, adică în etapa manuscriselor. Mulți dintre cei care au publicat înainte de 1990 au scris de mână, fie că s-au aflat aici în țară, fie în diaspora românească.

De mână a scris și Emil Cioran (1911-1995), unul dintre marii gânditori români de limbă franceză, stabilit, cum se știe, după 1936, la Paris.

Scriitorul Constantin Zaharia, rezident și el în capitala Franței, după ce a predat la Universitatea din București, se ocupă de manuscrisele și de interpretarea  operei lui Emil Cioran. Domnia sa a fost invitatul emisiunii „Revista Culturală Trinitas” (Radio Trinitas), spre a vorbi despre epopeea manuscriselor cioraniene. Urmăriți un scurt fragment din convorbirea cu domnul Constantin Zaharia pe această temă.

Previous Story

„Cronica de teatru ca un privilegiu!” – Interviu cu Andreea Nanu.

Next Story

O Filozofie a Educatiei

Latest from Blog

„Serafim la vedere”

În toamna lui 2024, Ioana Diaconescu, poetă, prozatoare, cercetătoare în Arhivele CNSAS, publicistă, a fost încununată cu

„Cărțile Memoriei”

În 17 decembrie 2024, distinsa doamnă Monica Pillat a susținută o remarcabilă conferință, intitulată „Memoria cărților”,

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.