Simbolistica crucii

În Săptămâna Patimilor, i-am propus ca temă de dezbatere domnului Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, din cadrul Academiei Române, să vorbim despre simbolul cel mai înalt al creștinismului, Crucea, dar din perspectiva materialității ei.

Simbolistica crucii este, cum se știe, inepuizabilă. În ansamblul ei de semnificații, credem că o temă mai puțin abordată a fost chiar aceea a lemnului din care este făcută Crucea.

I-am mărturisit domnului Bogdan Tătaru-Cazaban că am fost și sunt și acum fascinată de miracolul prin care se alcătuiește lemnul: sevele pământului urcă prin vasele fragile ale plantei care va deveni copac sub binecuvântarea luminii divine.

Cum se alcătuiește, așadar, lemnul dur, tare și peren al trunchiului și ramurilor unui arbore? Este o taină. Dintr-un asemenea lemn a fost făcută Crucea pe care Mântuitorul a purtat-o în spate pe drumul Golgotei.

Cum dezvoltă domnul Bogdan Tătaru Cazaban tema propusă?

Îl ascultați cu un fragment dintr-un interviu mai amplu transmis la „Revista Culturală Trinitas”, Radio Trinitas.

Teodora Stanciu - Profesoară de română, franceză, publicistă. Realizatoare de emisiuni complexe la Redacția Literară „Vasile Voiculescu”: „Revista literară Radio”, „Etică-Estetică”, „Universitatea Radio”, „Mari cărți, mari civilizații” etc. la Radio România Cultural (1990-2013). În prezent realizatoarea emisiunii „Revista culturală" la Radio Trinitas. Laureată a diferitor premii, inclusiv Premiul Academiei Române pentru emisiuni la Radio România Cultural (2009). Decorată cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României în 2014.

Articolul anterior

De ce am plecat de acasa?

Articolul următor

Reflecții de Paști

Ultimele articole publicate în Dreptul la memorie

Ruxandra Garofeanu…

La plecarea în veșnicie a criticului de artă Ruxandra Garofeanu, i-am solicitat domnului HORIA ROMAN PATAPIEVICI

Boabele de grâu

Criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu își amintește o scenă miraculoasă din copilărie, petrecută în casa

CRĂCIUNUL COPILĂRIEI

Criticul literar Christian Crăciun se reîntoarce în perioada copilăriei și recompune, cu sensibilitate, dar și cu