Cenaclul de luni

1 min read

În viața literară din deceniile comuniste, un rol deosebit l-au jucat cenaclurile de autoritate.

Fenomenul proliferase foarte mult și întâlneai cenacluri în oricare orășel, dar chiar și în licee și școli generale.

Cenacluri de elită n-au fost, însă, decât foarte puține. Doar acestea au contat în lansarea unor scriitori de valoare.

Cenaclul de luni, condus de domnul Profesor universitar Nicolae Manolescu, a fost o adevărată instituție pentru poeții din generația ʼ80. Vă supunem atenției un fragment dintr-o convorbire amplă despre „Cenaclul de luni”, convorbire în care distinsul nostru interlocutor este criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu. Fragmentul a fost difuzat în emisiunea „Revista Culturală Trinitas” (Radio Trinitas), duminică, 6 decembrie 2020.

[audiomack background=”1″ src=”https://audiomack.com/embed/song/memorie-culturala/nicolae-manolescu-cenaclul-de-luni”]

Nicolae Manolescu - critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române. Ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat). Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii.

Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. Este, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

Previous Story

Oamenii Centenarului Reîntregirii României

Next Story

Balada – Adrian Lesenciuc

Latest from Blog

MOROMEȚII 3

Regizorul Stere Gulea a oferit cinefililor și iubitorilor de literatură un nou episod din seria „Moromeții”.